Ulica Druga 56, Divič, 75400 Zvornik
Bosna i Hercegovina
Dolazak u Zvornik
Granični prelazi sa Srbijom: Karakaj i Šepak, Stari most u gradu (pješački)

Automobilom


Zvornik je geografski lociran skoro na sredini puta za tri velika urbana centra Beograd, Sarajevo, Novi Sad (cca 150 km), dok je od Tuzle i Bijeljine udaljen 50 km.

Autobusom


Autobuska stanica Zvornik
+387 56 211 635
+387 56 210 518
Red vožnje: http://www.drinatrans.com/medjugradski/

FlixBus je mlada kompanija koja je uspjela da za kratko vrijeme stvori najveću Evropsku međugradsku mrežu autobuskih linija. Prepoznatljivi zeleni autobusi ove kompanije nude usluge i za Zvornik. Više informacija na sajtu kompanije https://www.flixbus.rs/autobuska-stanica-i-red-voznje/zvornik

Avionom


Najbliži aerodromi:
Međunarodni aerodrom “Nikola Tesla”Beograd (cca 150 km)
Međunarodni aerodrom Sarajevo (cca 150 km)
Međunarodni aerodrom Tuzla (cca 40 km)
O Zvorniku
Ukratko o našem gradu
Zvornik je grad i središte opštine u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine na istočnim obroncima Majevice. Administrativno pripada Republici Srpskoj.

Zvornik ima povoljan geostrateški položaj jer se u njemu ukrštaju važni putevi prema Sarajevu, Beogradu, Novom Sadu, Bijeljini i Tuzli. Skoro da je geografski lociran tačno na sredini puta za tri velika urbana centra: Beograd, Novi Sad i Sarajevo. Preko četiri mosta na rijeci Drini odvija se drumski (Karakaj, Šepak), željeznički (sjeverno od grada) i pješački saobraćaj (Stari most u Zvorniku) sa Bosnom i Hercegovinom.

Na području opštine je arheološko nalazište - Rimski kamenolom u Dardaganima iz perioda 1 - 5 vijeka. Sastoji se iz jednog podzemnog rudnika i dva površinska. Bio je to najveći rimski kamenolom u Panoniji. Kod Šepka su nađeni ostaci rimske ceste u dužini od 3 km.

Zvornik se prvi put spominje u 1410. godine, i to pod imenom Zvonik, a 1519. pod sadašnjim nazivom Zvornik. Zvornički stari grad (tvrđava) nastao je znatno ranije, vjerovatno u drugoj polovini 13. ili na početku 14. vijeka.

Opširnije na sajtu Turističke organizacije grada